سنگ مثانه به عوامل متعددی بستگی دارد ازجمله عوامل ژنتیکی و وراثتی ؛ برخی از نژادهای سگها مانند miniatureschnauzers و lhasaapso  و yorkshire و...مستعد این نوع بیماری هستند . وابستگی این مورد به ژنتیک و سن(خصوصادرسگ) ، توان ما را در پیشگیری و درمان این عارضه می کاهد ، ولی برخی راهکار ها وجود دارند تا خطر وقوع را کاهش  دهیم: 

1-حفظ وزن مناسب

2-نوشیدن مقدار زیاد آب شیرین در طول روز  

3-رژیم غذایی با پروتئین بالا(برای دیدن محصولات غذایی پروتئینی کلینیک ایمان، می توانید بر روی لینک های زیر کلیک کنید)

http://www.imanvet.ir/product-47

http://www.imanvet.ir/product-114


علت اصلی ایجاد سنگ مثانه ، متمرکز شدن و سپس متبلور شدن مواد معدنی در دستگاه ادراری حیوان بوده که رایج ترین آنها ، سنگ استروویت و اگزالات کلسیم هستند.

اورات ها بیشتر در سگ های 4 تا 5 سال و اگزالات های کلسیم بیشتر در سنین 7 تا 9 سال تشخیص داده می شوند. درضمن باید توجه داشته باشید که برخی از شرایط خاص مانند ابتلا به دیابت ، حیوان را مستعد بیماری سنگ مثانه می کند.

عوارض آن  شبیه به عوارض عفون مثانه بوده و برای جلوگیری از عوارض شدید،نیاز به درمان سریع دارد.

از جمله مواردی که در صورت وقوع ، می توانند حیوان شما را به سوی این بیماری سوق دهند :

رژیم غذایی ضعیف ،کم آبی ، عفونت مثانه یا مجاری ادراری ، التهاب مثانه ناشی از کریستال ها ، ادرار بیش از حد قلیایی یا اسیدی ، ژنتیک، شانت مادر زادی کبدی ، داروها یا مکمل ها

اغلب اعتقاد بر این است که گربه های نر دارای اضافه وزن ، ممکن است با افزایش خطر ابتلا به سنگ مواجه شوند. همچنین مشاهده سنگ های اگزالات کلسیمی در گربه هایی که سطح کلسیم ادرار و خونشان بالاست و گربه هایی که از بیماری های مزمن رنج می برند ،رایج است.

این سنگ ها در گربه هایی که بین 5 تا 14 سال دارند ، دیده می شود.

سنگ های استروویت اغلب در گربه هایی که مقادیر زیادی منیزیم ، فسفر ،کلسیم ، کلرید و فیبر مصرف می کنند دیده می شود.

برخی علائم ابتلای گربه به سنگ کلیه:

تکرار ادرار در مقادیر کم ادرار ، خون در ادرار ، ادرار دردناک یا مشکل ، زور زدن برای ادرار کردن بدون تولید ادرار ، درد شکم ، کمبود انرژی.

سنگ ادرار ممکن است منجر به انسداد ادرار در گربه ها شود کهدر صورت مشاهده ، آن را یک مورد فوق العاده اورژانسی درنظر گرفته و فورا با دامپزشک مشورت کنید .

علائم انسداد : 

درد شکم ، استفراغ ، زوزه کشیدن(مخصوصا زوزه کشیدن بدون تخلیه ادرار)

سخن آخر:

موردی که برای شما ذکر شد ، از جمله مواردی است که ما در دنیای دامپزشکی _بار ها و بار ها_ با آن برخورد می کنیم . از طرفی هم هزینه های زمانی و مالی ناشی از درمان این بیماری بسیار بیشتر از هزینه پیشگیری آن بوده ؛ درصورتی که حیوان شما از جمله نژاد های مستعد است ، بهتر است مصرف مقدار نیاز آب و پروتئین بدن را در رژیم غذایی روزانه حفظ کنید . ضمنا فرامو نکنید که حفظ وزن طبیعی بدن (مطابق با سن ، نژاد و جنس) از توصیه های اکیدی است که باید رعایت شود.

نویسنده : امیرمحمد نوش آبادی ، دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی ، دانشگاه تهران